O nama

RAZVOJ, USPJESI I PERSPEKTIVA STOLNOG TENISA KLUBA KVARNER RIJEKA
SJEDIŠTE KLUBA : 51000 RIJEKA, IVANA DEŽMANA 3

Početak organiziranog bavljenja stolnoteniskog sporta u Rijeci datira od 1946.g. osnivanjem stolnoteniske sekcije “Rijeka”, a nakon 1947.g. djeluju nove sekcije “Primorje” i “Javna skladišta”,
“Generalna direkcija trgovačke mornarice”, “Pomorac” i “Zdravstvenik”. Tada djeluju aktivno kao organizatori i igrači: Dušan Zovko, ujedno i prvi prvak Rijeke 1948.g., te trojka Lavčević-Fišer-Kodrić. Od 1953.g. osniva se STK Tesla Rijeka u kojoj uspješno djeluju poznati riječki radnici Toni Viličić, Dinko Pavičić i ing. Grandić, S.Pavlović, i dr.aktivni igrači : Roža, Zulejkić, Zjačić, Novica Novak, Saša Hamerlitz, Slavko Lukšetić, Jurica Barlović, Anton Kezele, Mirko-Mišo Tomljanović, Kostelac, braća Bude, i Duje Vukas, Anton Horvat, Berti Kolveš, Rajko Vuksan i dr.

“Tesla” zauzima tada visoko treće-četvrto mjesto u saveznoj ligi Jugoslavije.
Nažalost “Tesla” prestaje s aktivnošću 1957./1958.g. zbog objektivnih okolnosti (odlazak igrača u druge klubove i gubitak dvorane na Brajdi )
Od 1957.g. do 1962.g. aktivnost u Rijeci se odvija kroz sekcije i radničke sportske igre uz djelovanja klubova STK Orehovica Rijeka i STK Ferijalac Rijeka koji učestvuju na regionalnim i republičkim natjecanjimamu ekipnim i pojedinačnim konkurencijma (Tomljanović, Čargonja, Koršivski, Brdar, Kamenar, Blau).
Od 1962.g. do 1967.g. osniva se STK Brajda Rijeka sa sjedištem u Ulici Ivana Dežmana 3 (bivša plesna dvorana “Husar”) u okviru tada najmasovnije mjesne zajednice Brajda i tada ponovno počinje organizirana i temeljita revitalizacija stolnoteniskog sporta u Rijeci, i to sa radom najmlađih uzrasta iz Osnovnih škola Rijeke te uz izuzetno aktivnog predsjednika dr.Antona Vukelića i trenera Darka Čargonje, Miša Tomljanovića, Vladimira Koršivkog i Antona Horvata.

U tom intervalu u radu sa najmlađim uzrastima (pioniri i kadeti) u muškoj i ženskoj konkurenciji postignuti su izvanredni rezultati. Nastupali su : Milan Čabrijan, Ino Husedžinović, Boris Legović, Roman Golubović, Ratko Jazvić, Tomislav Haramija, Bruno Torbarina, Livio Simčić, Boško Torbica, Željko Legradi, Zdravko Švab, Spasoje i Mile Matijević, Darko Rosatti, Željko Bačić,  Zlatko Grujić, braća Uravić, Željka Čabrijan, Snježana Župan i ostali. Tada je Čabrijan 1965.g. pionirski prvak Jugoslavije, Husedžinović drugi, a par Golubović- Husedžinović također ponikli iz ekipe Brajde pionirski prvak Jugoslavije. Haramija je tada bio pionirski prvak Hrvatske, a pionirka Župan je treća u Hrvatskoj i član reprezentacije Hrvatske. Ekipa Vidović, Legović, Husedžinović, Čabrijan, Golubović je treća juniorska ekipa Jugoslavije, a Husedžinović kao pionir je potencijalni kandidat juniorske reprezentacije Jugoslavije.
U godini 1968.g. STK Brajda se spaja sa SD Kvarner rijeka i od tada djeluje kao STK Kvarner Rijeka. U ekipi se posebno ističe izvanrednim rezultatima Vitomir Vidović kao član juniorske reprezentacije Jugoslavije i vodeći junior Hrvatske. Uz Vidovića na pripremama juniorske reprezentacije Jugoslavije učestvuje i pionir Husedžinović.

Ekipa Vidović, Tomislav Haramija, Mile Matijević, Legović, Husedžinović, Čabrijan osvaja naslov prvaka tadašnje jedinstvene Hrvatske lige. Nastupaju  Zvonimir Bačić i Nandi Fabijanić na svim najjačim pojedinačnim i ekipnim natjecanjima Hrvatske te saveznim natjecanjima Jugoslavije. U godini 1980.g. dolazi nova generacija muških pionira i kadeta: Zvonimir Bačić, Nandi Fabijanić, Čok, Damir Brloeković,  Skokandić, Ćosić, Filipović, Rukavina, braća Mihelčić, Soldičić, braća Čalić, Bokulić, Papučić, Božić, Pastović i drugi te već afirmirani Crnković, Harri Trahlić te Damir Brleković. Za ženske uzraste nastupaju: Mirjana Dražul, Radojka Valić, Lidija Kralj, Violeta Košele, te Sandra i Željka Kosanović.
Od 1983.g. do 1990.g. su ostvareni izvanredni rezultati : muški –  Berislav Crnković, Zvonimir Bačić,Nandi Fabijanić, Mladen Škripac, Boris Legović, Boris Čok, Franjo Capan, Anton – Tova Stipančić i Vitomir Vidović su stabilni savezni ligaši Jugoslavije, a u međurepubličkoj ligi Jugoslavije osvajaju visoko četvrto mjesto; ženski – Mirjana Dražul, Mirjana Resler- Zrinski, Milošević, Peršić, Kralj, i Košele su prvakinje Hrvatske i članice međurepubličke lige Jugoslavije.

U tom periodu Kvarner broji 90 aktivnih članova i ima mušku i žensku ekipu u saveznom rangu, druga muška ekipa nastupa u Hrvatskoj ligi, a treća muška i druga ženska ekipa u PIG- ligi, dok četvrta i peta muška ekipa u općinskim ligama. U tom periodu zbog izvanrednih rezultata odlukom Stolnoteniskog saveza Hrvatske, Kvarneru je dodijeljen najznačajniji trofej i to “Počasna zastava Stolnoteniskog saveza Hrvatske” i posebno priznanje Stolnoteniskog saveza Jugoslavije za uspješan rad i organizaciju u Rijeci – Susreta u Europskoj stolnoteniskoj ligi: 1986. Jugoslavija – Švedska, 1987. Jugoslavija-Francuska, te 1986. turnir seniorskih reprezentacija Republika i Pokrajina.
Za sve ove rezultate pored rukovodstva kluba i igračica i igrača treba istaći rad trenera:
Borisa Legovića, Marina Suligoja, Vladimira Koršivskoga, Miša Tomljanovića, Spasoja Matijevića i Darka Čargonje, te posebno Mirjane Dražul koja je igrala i vodila sve selekcije ženskih uzrasta.

Tu treba posebno izdvojiti europske i svjetske šampione: Anton – Tova Stipančić i Mirjana Resler- Zrinski koji su nastupali za Kvarner i zajedno sa Škrapcem, Capanom i Vidovićem ostvarili navedene rezultate. Treba izdvojiti i dugogodišnjeg igrača, trenera i predsjednika kluba Darka Čargonju koji je kao igrač i trener stolnoteniske reprezentacije Hrvatske i Jugoslavije za invalide postao prvak svijeta u Engleskoj 1974., prvak Europe u Nizozemskoj 1977., prvak Hrvatske ( 10 puta ) 1970.-1980.g. prvak Jugoslavije 1978.g., član olimpijske reprezentacije Jugoslavije 1976.g. (Kanada ). Pored toga Čargonja je 1975.g. dobio nagradu Grada Rijeke za uspješne rezultate u sportu 1970.”Brončanu statuu SOFK-a Rijeka “, 1978. Priznanje Stolnoteniskog saveza Jugoslavije i Saveza invalida Jugoslavije za izvanredne rezultate i doprinos sportu. Stolnoteniski savez Hrvatske također je dodijelio Čargonji “Srebrni reket” za ostvarene sportske rezultate u stolnom tenisu. U 2015.g. od strane zajednice sportova PGŽ Rijeka Darku Čargonji dodijeljena je Nagrada za životno djelo za osobit doprinos u razvoju i promicanju sporta. Pored toga odlukom Predsjednika Republike 1995.g. Darko Čargonja je dobio državno odlikobanje “Red Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića”

Od 1990.g. do 2011.g. Kvarner je stabilni ligaš Hrvatske stolnoteniske lige
(Vidović, Legović, Fabijanić, Trahlić,Bačić Z., Matijević S i Morić Duško) Od 2012.g.do 2016.g. Kvarner postaje član Prve stolnoteniske lige Hrvatske (Vidović, Fabijanić, Morić, Kovačević, Capan, Trahlić , Bačić Z., Matijević Z., Atiković i Habijanec ). Od 2012.g. do 2014.g. osvojeno je šesto i četvrto mjesto dok je u sezoni 2014/2015 kao prvak prve Hrvatske stolnoteniske lige izborio plasman u elitnu stolnotenisku ligu Hrvatske, ali zbog proceduralnih grešaka Saveza taj plasman je poništen i dodijeljen STK Srdoči Rijeka. U svezi ovog sličaja žalbeni postupak je u tijeku. Od 2012.g. radi se na omasovljenju mladih uzrasta u muškoj i ženskoj konkurenciji uključujući u taj rad djecu iz vrtića i osnovnih škola da bi mlađe snage nastavile s uspješnim radom ranijih predhodnika. Nastavak uspješnih rezultata očekuje se za dvije do tri godine.

Dosadašnji predsjednici STK Kvarner od 1962.g.do 2016.g. uključujući i STK Brajda:

 • Dr. Anton Vukelić

  1962-1967 – STK Brajda Rijeka

 • Veljko Malešević

  STK Kvarner

 • Miroslav Bucek, dipl.ing

  STK Kvarner

 • Legović Boris, dipl.oec.

  STK Kvarner

 • Fristacky Mladen, dipl.ing

  STK Kvarner

 • Trahlić Harri

  STK Kvarner

 • Darko Čargonja, dipl.oec.

  STK Kvarner

 • Zvonimir Bačić, dipl.ing.

  2015-2018 STK Kvarner

Dosadašnji tajnici:

 • Vlado Koršivski

  STK Brajda i STK Kvarner

 • Spasoje Matijević

  STK Kvarner

 • Mirza Bahtijarević

  STK Kvarner

 • Vitomir Vidović

  STK Kvarner

 • Livio Simčić

  2015-2018 STK Kvarner

Aktualni Izvršni odbor STK Kvarner izabran na Skupštini 12.05.2015. :

 • Zvonimir Bačić, dipl.ing.

  predsjednik

 • Zdravko Švab, dipl.ing.

  potpredsjednik

 • Bruno Torbarina, dipl.ing.

  član

 • Željko Bačić, dipl.ing.

  član

 • Darko Tonšić , dipl.ing.

  član

 • Harri Trahlić,

  član

 • Darko Čargonja, dipl.oec.

  član

Tajnik: Livio Simčić

Rijeka, 13.03.2016.